Mostra de cinema FRONT

La mostra de cinema FRONT celebra la seua edició més internacional

► Entre el 22 de setembre i l’1 d’octubre, Amposta, Corbera d’Ebre, Gandesa, Móra d’Ebre, Roquetes i Tortosa acolliran una dotzena de projeccions per reflexionar sobre els conflictes, la pau i la memòria històrica

► S’hi podran veure films premiats en festivals internacionals provinents de França, Romania, Catalunya, Suïssa, Espanya, Estònia, Itàlia, Ruanda i Andorra

► La programació inclourà taules de reflexió al voltant de les pel·lícules, amb la participació del periodista Llibert Ferri, l’escriptora Gemma Pasqual i la cantant Marina Rossell, entre altres

► Per primer cop, la Mostra també entrarà a les aules, amb projeccions específiques per als instituts de secundària de les quatre comarques de l’Ebre

Divendres 22 de setembre, la producció francesa Les Harkis inaugurarà la quarta edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, en una projecció a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. El film recupera la història dels algerians reclutats per l’exèrcit francès perquè lluitessin a favor de la colònia i contra les forces d’alliberament d’Algèria en la guerra que va enfrontar tots dos països entre 1954 i 1962. El director Philippe Faucon presenta una pel·lícula que treu a la llum tot allò que la història oficial francesa ha camuflat i que és important visibilitzar des del postcolonialisme. 

La Mostra passarà per Amposta, Corbera d’Ebre, Gandesa, Móra d’Ebre, Roquetes i Tortosa, i s’allargarà fins al diumenge 1 d’octubre. El certamen té la voluntat de fer emergir diàlegs i reflexions per indagar en la memòria històrica, els conflictes i la pau, i articular el pensament crític a través del cinema. Enguany, la mostra de cinema FRONT ha ampliat l’equip amb el programador, docent i crític de cinema Miquel Martí Freixas que ha ajudat a definir la programació de l’edició més internacional del certamen. S’hi podran veure films premiats en festivals internacionals provinents de França, Romania, Catalunya, Suïssa, Espanya, Estònia, Itàlia, Ruanda i Andorra.

Es projectaran set pel·lícules de ficció i dos de no-ficció. Així dissabte 23, l’auditori de la Lira Ampostina acollirà la projecció de Metronom que recrea el Bucarest de 1972 sota la dictadura de Nicolae Ceauşescu i de Un cel de plomla història de Neus Català, la combatent republicana durant la Guerra Civil que va passar part de la Segona Guerra Mundial presonera al camp de treball nazi Ravensbrück. L’endemà, s’ha programat Unruehuna història ambientada en una fàbrica de rellotges suïssos entre sindicalistes inspirats pels primers moviments anarquistes.

Divendres 29, es podrà veure Kalev a la Cripta de la Reparació de Tortosa, una pel·lícula que transporta l’espectador a l’estiu de 1990 i que explica el paper que va jugar la selecció nacional de bàsquet d’Estònia en el procés d’independència de l’antiga URSS. Dissabte, l’Auditori Felip Pedrell acollirà la projecció del documental Bella Ciao, per la libertà, sobre l’himne dels partisans (el moviment armat d’oposició al feixisme i a les tropes d’ocupació nazis instal·lades a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial) que s’ha convertit en una cançó de lluita per a les noves generacions d’arreu del món. També es podrà veure The bride un film sobre la Ruanda rural de 1997 que focalitza en la pràctica generalitzada de segrestos de dones.

Diumenge 1 d’octubre, la Mostra clourà amb El fred que crema, sobre una família jueva que s’escapa de l’horror nazi a través del Pirineu. La festa de tancament se celebrarà a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes i comptarà amb servei de foodrucks i música en directe. Totes les sessions seran de pagament (6 €) i les entrades i els abonaments ja es poden adquirir en línia al web www.mostrafront.com.

Espai per al debat i la reflexió // Les projeccions aniran acompanyades de presentacions i de taules de pensament amb experts, per obrir el debat entre els espectadors a partir del relat que plantegen les pel·lícules. Se n’han programat quatre: La política del terror policial amb el periodista Llibert Ferri que 1987 i 2007 va ser el corresponsal de TV3 a Moscou i amb l’escriptora Gemma Pasqual, autora del llibre Torturades, que aplega els testimonis del terror entre 1941 i 2019 a la prefectura superior de policia de Barcelona, a Via Laietana, 43; Els orígens del pensament anarquista català  amb el filòleg Jordi Martí Font, l’historiador Ginés Puente i la filòsofa Alba PadrósFer política des de l’esport, amb el periodista Ramon Usall, autor del llibre Futbolítica. Històries de clubs políticament singulars; i amb el politòleg Jordi Arrufat autor del llibre La via Bàltica; i finalment Quan la cançó esdevé l’himne d’una revolució amb la cantant Marina Rossell, figura clau de la segona generació de la Nova Cançó.

Nou projecte educatiu // Enguany, la mostra de cinema FRONT també s’ha proposat de fer arribar el cinema sobre memòria històrica a les generacions més joves. Per això ha impulsat un projecte educatiu per a alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de la mà del grup DEMD-Ebre (format per professorat i persones especialitzades en la memòria i la història), amb la complicitat del Departament d’EducacióMemorial Democràtic i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre.

Així, els alumnes d’una desena de centres educatius de les Terres de l’Ebre assistiran a la projecció del documental Un cielo impasible del director David Varela. Es tracta d’una pel·lícula protagonitzada per un grup d’adolescents que investiguen, llegeixen i debaten sobre el testimoniatge dels combatents de la Batalla de Brunete, que va tenir lloc entre el 6 i el 25 de juliol de 1937 a la zona oest de Madrid. Les projeccions —que s’han previst del 25 al 29 de setembre a les 09.30 h als municipis d’Amposta, Tortosa, Gandesa, Móra d’Ebre— tenen per objectiu promoure el debat sobre la pau i la memòria històrica entre l’alumnat.

Jornada professional // Divendres 29 de setembre, en el marc de FRONT Tortosa acollirà una jornada professional promoguda per la Xarxa Cooperativa Audiovisual de Catalunya, amb una taula rodona titulada Centre i perifèria de la cultura audiovisual. Hi intervindrà Xènia Gaya, gestora cultural i impulsora del Col·lectiu Cultura de les Terres de l’Ebre; Xavier Miró, programador del festival de cinema i paisatge d’Amposta mónFILMAT i de TRETS Film festival de La Ràpita; i Anna Zaera, periodista i gestora cultural, comissària del festival Femme in Arts del Centre d’Art Lo Pati d’Amposta i del festival d’arts vives a la plana del Montsià Rihihiu. Taula moderada per Oriol Gracià, codirector de FRONT.

La quarta edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau és un projecte de Produccions Saurines i Bluverd Comunicació que vol portar el cinema a les poblacions on es va desenvolupar la Batalla de l’Ebre amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre els conflictes (del passat i del present, pròxims i llunyans) a través de l’audiovisual.