FRONT a les aules

E nguany, la mostra de cinema FRONT s’ha proposat de fer arribar el cinema sobre memòria històrica a les noves generacions. Per això hem impulsat un projecte educatiu per a alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de la mà del grup DEMD-Ebre, amb la complicitat del Departament d’Educació i de Memorial Democràtic. El grup DEMD-Ebre està format per professorat i persones especialitzades en la memòria i la història.

Així, els alumnes d’una desena de centres educatius de les Terres de l’Ebre assistiran a la projecció del documental Un cielo impasible del director director David Varela. Es tracta d’una pel·lícula protagonitzada per un grup d’adolescents que investiguen, llegeixen i debaten sobre el testimoniatge dels combatents de la Batalla de Brunete, que va tenir lloc entre el 6 i el 25 de juliol de 1937 a la zona oest de Madrid. Fan seues les històries dels veterans i dels morts, molts d’ells amb una edat similar a la seua.

A través del paisatge i de la revisió de les crues vivències enregistrades per les persones protagonistes, el grup pretén entendre el dur enfrontament que s’hi va produir. Alhora, la pel·lícula està construïda des de l’òptica d’una nova generació que planteja el diàleg i la revisió crítica de la història per, d’aquesta manera, entendre el present. Documental Premiat al Festival Internacional de Cinema de Gijón (2021).

Les projeccions —que s’han previst del 25 al 29 de setembre als municipis d’Amposta, Tortosa, Gandesa, Móra d’Ebre — tenen per objectiu promoure el debat sobre la pau i la memòria històrica entre l’alumnat i per això la projecció es complementarà amb dues classes temàtiques als instituts i amb un debat interactiu amb l’equip artístic i els protagonistes del documental.