El maqui ‘La Pastora’ i l’obertura de fosses comunes, eixos temàtics del primer cap de setmana de la mostra de cinema FRONT

► Entre el 30 de setembre i el 9 d’octubre, la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau visitarà poblacions de les quatre comarques de l’Ebre: Corbera, Móra d’Ebre, Els Reguers, Flix, La Sénia i Campredó.

► Es podran veure sis pel·lícules, amb dues estrenes absolutes: un documental sobre la fossa comú de Sant a Magdalena de Móra d’Ebre i un treball sobre el maqui hermafrodita La Pastora.
 

LA LLIBRETA DEL DOCTOR GRAS.

Documental. De Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera.

Divendres 30 de setembre. 19.00 h. Església Corbera d’Ebre

El documental La llibreta del doctor Gras, dels periodistes ebrencs Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera, obrirà l’edició 2022 de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau als espais de la Batalla de l’Ebre. El treball, que es projectarà per primera vegada en públic, explica la història de l’antic Mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, que va acollir un dels principals hospitals del front de l’Ebre durant la Guerra Civil. Un antic metge de l’exèrcit republicà, el doctor Miquel Gras i Artero, va recollir a les seves llibretes les cures que va aplicar a més de 200 soldats. Uns documents que ara posen llum a la història de desenes de soldats desapareguts i que han estat claus per iniciar una exhumació a la fossa comuna del mas de Santa Magdalena, la més gran oberta a Catalunya fins al moment.

TERRA REMOGUDA

Documental. De Kumjana Novakova, Guillermo Carreras Candi.

Dissabte 1 d’octubre. 19.00 h. La Llanterna Teatre de Móra d’Ebre.

Dissabte 1 d’octubre a les 19.00h, La Llanterna Teatre de Móra d’Ebre acollirà la projecció del documental Terra Remoguda, sobre el dolor col·lectiu que cobreix el paisatge i les persones de Srebrenica (Bòsnia i Hercegivina). Des del juliol 1995, és un dels punts més foscos de la geografia europea, quan l’Exèrcit de la República Sèrbia sota el comandament del general Ratko Mladić va assassinar-hi com a mínim 8.000 homes bosnians. Va ser l’assassinat massiu més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial. En acabar la projecció s’ha programat la primera Taula de pensament de la Mostra. Amb el títol Aprendre de la memòria servirà per estirar el fil argumental del documental Terra Remoguda per portar-lo fins a l’actualitat. La taula comptarà amb la participació de la periodista Jordina Arnau —que acaba de publicar amb Alba Sidera la «Guia pràctica contra l’extrema dreta. Entendre i combatre els nous feixismes d’arreu del món»— i amb el co-director de la pel·lícula Guillermo Carreras Candi. Moderarà el debat la periodista Júlia Albacar.

LES VIDES DE LA PASTORA

Documental. De José A. Guerrero

Diumenge 2 d’octubre. 18.00 h. Recinte del Ball d’Estiu dels Reguers (Tortosa).

L’estrena del documental Les vides de la Pastora, una producció valenciana sobre el maqui hermafrodita Florencio Pla Messeguer, conegut popularment com La Pastora, tancarà el primer cap de setmana de projeccions. El documental es podrà veure diumenge a les 18.00 h a la pista de ball d’estiu dels Reguers (Tortosa). L’audiovisual explica un viatge per les penúries de la postguerra, la soledat, les muntanyes, la guerrilla, la repressió i la memòria. La narració s’inicia el desembre de 2020, al cementeri dels Reguers quan tècnics de Memorial Democràtic de Catalunya extrauen amb cura els ossos del guerriller Francisco Serrano Iranzo company de lluita La Pastora. La jornada acabarà amb una nova taula de pensament sobre Dissidències de gènere al món rural, amb la periodista Anna Zaera, l’escriptora i artista multidisciplinaria Ortésia Fuster Cabrera i l’activista LGTBI Llorenç Sorlí. El món rural és un espai segur per a persones LGBTI? Fugir a llocs on és més fàcil trobar un entorn tolerant; amagar-se; aïllar-se; no acceptar-se, són algunes de les situacions que han de viure les persones no binàries fora de les grans àrees urbanes.

Com a activitats paral·leles a les projeccions, dissabte 1 d’octubre a les 11.00 h s’ha programat una visita guiada al Centre d’Interpretació ‘115 dies’ de Corbera d’Ebre, que gestiona el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, amb entrada gratuïta per tots aquells visitants que presentin l’entrada a alguna de les projeccions de la Mostra. Per la seva banda, diumenge 2 d’octubre a les 11.30 la periodista Marina Pallás s’encarregarà de presentar el llibre La Petjada d’El Rubio, l’últim company de la Pastora (Onada Ed. 2022) del també periodista Òscar Meseguer.