


L a mostra de cinema FRONT és un certamen itinerant per les quatre comarques de l’Ebre català (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià) que proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans, amb el focus posat al període de la Guerra Civil (1936-1939), la Batalla de l’Ebre (1938) i el franquisme (1939-1975), però no només.
Es tracta de fer emergir diàlegs i reflexions per indagar en la memòria històrica i articular el pensament crític a través del cinema. I tot plegat, en un territori on encara es fa notar el rastre de la guerra en moltes façanes d’edificis històrics, en refugis i en trinxeres disperses per les serres. La petja, però, és sobretot emocional: la gestió del pots-conflicte es va tancar en fals i, malgrat els esforços dels darrers vint anys per intentar-ho compensar, el debat sobre la memòria col·lectiva encara és un debat viu i obert.
El programa de FRONT inclou estrenes i films —nacionals i internacionals— que en general han quedat al marge dels circuits comercials de distribució, però que són de gran interès per poder contribuir a la reflexió. De fet, les projeccions van acompanyades de presentacions i de taules de pensament amb experts, per obrir el debat entre els espectadors a partir del relat que plantegen les pel·lícules. Així, enguany, en la quarta edició del certamen, abordarem temes com la interacció dels adolescents amb la memòria històrica de la guerra civil; analitzarem el paper de l’esport i de la música com a eines de mobilització social; viatjarem a la caiguda de l’URSS per entendre la guerra d’Ucraïna, a Algèria per prendre consciència dels efectes de la descolonització, i a Ruanda per denunciar les conseqüències del genocidi contra els tutsis, especialment, entre les dones.