La Mostra FRONT reflexionarà sobre la memòria, els conflictes i la pau

► Sota el lema ‘Aixafem el feixisme’, aquesta edició programarà una quinzena de films de ficció i documentals

► La Mostra concentrarà les projeccions als OCINE de Roquetes entre el 26 de setembre i el 5 d’octubre.

Dijous 26 de setembre, el documental basc Indarkeriaren oi(h)artzunak [Que se sàpiga] donarà el tret de sortida cinquena edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau. El film explica la història familiar de Tamara Muruetagoienam que, quaranta anys després que ETA segrestés la seva família i l’Estat assassinés sota tortures al seu pare, emprèn una incansable cerca de veritat i justícia, en un camí pel reconeixement i l’ús del diàleg com a eina principal per a la resolució de conflictes. El film s’estrenarà a Catalunya en el marc de FRONT, compleix amb l’objectiu de la Mostra: oferir una perspectiva humana i actualitzada de conflictes locals i globals a través de l’audiovisual, per generar relats sobre la memòria històrica i democràtica.


Fotograma de ‘Zimmerwald’

El programa contemplarà tretze pel·lícules documentals, tres ficcions i quatre curtmetratges, que es podran veure del 26 de setembre i el 5 d’octubre als OCINE de Roquetes. Els films serviran per abordar temes com la Memòria Democràtica, la Revolució Russa, la Guerra Freda, la violència d’Estat o les migracions. Així, entre la programació destaquen documentals com Zimmerwald, una producció suïssa que recupera la història d’un grup de pensadors —entre els quals hi havia Vladímir Ilitx Lenin i Lev Trotski— que el 1915 es va reunir en secret al poble suís de Zimmerwald per participar en una crida als treballadors del món perquè s’unissin contra la Primera Guerra Mundial. Més d’un segle després, un grup de joves estudiants descobreix l’existència de la conferència que va tenir lloc al seu poble. Els joves enfronten la generació més gran amb aquest record que van intentar amagar per no frustrar la neutralitat històrica suïssa, i d’aquesta manera se submergeixen per un laberint d’oblit i memòria.


Fotograma de ‘Io Capitano’

Cal subratllar la projecció de pel·lícules com Les filles d’Olfa, una treball sobre dues noies grans que fugen de casa per integrar-se a les files d’Estat Islàmic, nominanda com a millor documental als Oscar de l’any passat. També s’hi podrà veure Io capitano, una ficció que explica la història de dos cosins que abandonen Dakar emigrar cap a Europa. La peça ha passat pels Oscar i pels festivals de San Sebastián i de Venècia, on es va endur el Lleó de Plata a la millor direcció. 

Els conflictes d’Ucraïna i Palestina seran presents a la programació. El documental Life is beautiful  narra la història de Mohamed, un emigrant palestí a Noruega que viu des de la distància els atacs israelians a Gaza. El jove experimenta un dolor inimaginable lluny de la gent que estima i pateix mentre s’enfronta a una decisió impossible de prendre: tornar a Gaza i potser no poder sortir-ne mai més o continuar a Europa amb la seva feina com a director de cinema. La pel·lícula va rebre el permi a la millor direcció al festival IDFA 2023, als Països Baixos. D’altra banda, el documental Photophobia, premiat a labiennale de Venecia 2023, segueix la vida de Niki, un nen de 12 anys, i la seva família en una estació de metro a Khàrkiv (Ucraïna) on s’han refugiat per escapar dels bombardejos.

Divendres 27 de setembre, s’ha programat una projecció inaugural en obert i gratuïta, al Pati dels Til·lers de Roquetes amb La llegenda de l’escanyapobres. La pel·lícula és una daptació lliure de la novel·la homònima de Narcís Oller, dirigida per Ibai Abad i protagonitzada per Àlex Brendemühl i Mireia Vilapuig, amb Quim Àvila i Laura Conejero. Abad actualitza un clàssic que conserva un missatge plenament vigent: “Amb la crisi financera i els bancs apropiant-se de milers de cases, la temàtica de la novel·la, ambientada en l’Europa de finals del segle XIX, immersa en una profunda transformació econòmica i social, avui dia era més rellevant que mai”. Tota la programació es pot consultar al web www.mostrafront.com. Les entrades, al preu de 6 € es podran adqurir al web de la Mostra a partir de dilluns 2 de setembre.


Fotograma de ‘La llegenda de l’escanyapobres’

Taules de pensament
Com en altres edicions, algunes de les projeccions aniran acompanyades de Taules de pensament, debats entre persones vinculades a la cultura, l’acadèmia i la filosofia que conversaran al voltant de les temàtiques desenvolupades en els films. A més, la Mostra també donarà continuïtat al projecte educatiu FRONT a les Aules, la secció de cinema dedicada als estudiants de secundària de les Terres de l’Ebre que, en la seva segona edició, surt del calendari de la mostra i es desplaça al mes de novembre. S’ho projectarà la pel·lícula El mestre que va prometre el mar. El programa de Mostra inclourà una jornada professional per reflexionar sobre el sector i crear sinergies entre creadors, realitzadors i artistes del territori.

Una aposta per la qualitat
Enguany la mostra ha estat acceptada com a membre de la Catalunya Film Festivals, un segell que aglutina quaranta-cinc festivals i mostres de cinema de tot el país. “Formar part d’aquest col·lectiu ens permetrà generar sinergies dins el sector i professionalitzar l’estructura de la Mostra”, explica Elisenda Trilla, codirectora de l’esdeveniment. De fet, els canvis d’aquesta nova etapa es notaran de manera immediata, ja que l’adhesió a Catalunya Film Festivals implica un compromís per la qualitat de la programació, per la millora tècnica de les projeccions i la confortabilitat dels espectadors. “Aquest ha estat un dels motius pels quals enguany hem apostat per concentrar les projeccions a la sala premium de l’OCINE de Roquetes, que disposa d’última tecnologia de so i vídeo i ofereix una qualitat de projecció única al territori”, explica Oriol Gracià, codirector de la Mostra.

Un cartell contra el creixement de l’extrema dreta
El cartell d’aquesta edició de la Mostra és obra de l’artista Marc Volpini Tondo, que ha volgut recuperar una de les imatges iconogràfiques antifeixistes dels anys trenta del segle passat: la foto Aixafem el feixisme, el cartell de guerra creat el 1936 pel fotògraf i publicista de Valls, Pere Català i Pic. En lloc de l’esvàstica de la foto original, Volpini hi ha ubicat l’esfera que culmina el monument franquista de Tortosa, com a símbol de l’enquistament dels valors de la dictadura en una part de la societat. D’aquesta manera, el cartell vol ser un crit d’alerta contra el creixement de l’extrema dreta i, alhora, vol convidar a la revisió crítica de la història. 

Un projecte de micromecenatge
La Mostra de Cinema FRONT compta amb el suport financer de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de TarragonaMemorial Democràtic i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. Per poder sufragar la totalitat de les despeses, a més, s’ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo —que és la xarxa oberta de crowdfunding, líder en projectes d’innovació social— amb l’objectiu d’aconseguir patrocinadors i promoure l’adquisició d’abonaments amb avantatges, com tastos de vins gratuïts, visites als espais de la Batalla de l’Ebre o rèpliques del cartell de la Mostra. FRONT forma part de la marca Festivals Terres de l’Ebre, que identifica, mostra i fa d’altaveu de setze festivals d’arreu de les quatre comarques meridionals de Catalunya.